Wednesday, July 7, 2010

RAHMAT ALLAH BERSAMA DENGAN UJIAN-NYA

Jika kita renung semula segala yang berlaku di atas muka bumi,, didapati Allah telah menjadikan musibah itu sebagai tanda ganjaran kepada manusia untuk diangkat ke makam yang lebih tinggi,,, hal demikian sekaligus memberi ruang rahmat ketuhanan bagi Allah untuk menghapuskan dosa-dosa orang beriman dan juga asbab untuk mendapatkkan segala nikmat yang dijanjikan oleh Allah bagi menjadikan manusia sebagai hamba yang benar-benar mengEsakan-Nya.

Terdapat beberapa hadith Nabi yang menyeru umat Islam teguh dengan tali Allah walaupun berhadapan dengan musibah dan rintangan namun jika manusia berjaya menghadapinya kerana cintakan Allah dan rasul-Nya nescaya balasannya nanti di akhirat adalah ganjaran yang besar. Sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

" Semua yang menimpa orang Islam seperti keletihan, penyakit, kedukaan, kesedihan, kesakitan dan perkara yang tidak disukai, bahkan termasuk duri yang dipijaknya, melainkan sebagai gantinya Allah menghapuskan dosa-dosanya."
"Sesiapa yang dikehendaki Allah memperolehi kebaikan, mesti lebih dahulu mengalami musibah."

"Musibah-musibah yang berterusan menimpa orang miskin, sama ada menimpa dirinya atau anaknya atau hartanya, hinggalah pada akhirnya ketika ia bertemu dengan Allah tidak ada lagi dosanya.

Rasulullah SAW pernah ditanya: Siapakah orang yang paling hebat menerima musibah? Baginda menjawab: "Para Nabi, lalu orang-orang yang yang ketaatannya mendekati para Nabi dan demikianlah seterusnya. Ujian yang diterima seseorang sesuai dengantaraf keimanannya, jika imannya kuat, maka ujian yang diterimanya pula sukar, jika imannya lemah, maka ujian yang menimpanya sesuai dengan kelemahan imannya itu.

Ujian demi ujian terus akan menimpa diri orang yang beriman, hinggalah segala dosanya diampuni. Sebabnya walupun seseorang itu dianggap imannya teguh dan kukuh namun mereka juga tidak terlepas dari melakukan dosa-dosa kecil".

Orang-orang yang sabar dalam menerima musibah telah dijanjikan Allah SWT akan mendapat pahala yanng besar. Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud,

" Dan sesungguhnya Kami pasti mencuba kamu dengan rasa takut, lapar, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan gembirakanlah orang-orang yang sabar, yakni orang yang jika mengalami musibah, mereka berkata, sesungguhnya kami milik Allah dan akan kembali kepadaNya. Mereka itulah orang-orang yang beroleh keberkatan dan rahmat Tuhan dan diberi petunjuk." (Al-Baqarah: 155-157)

Oleh itu, terdapat tiga gambaran berita gembira yang ditunjukkan Allah kepada orang-orang yang sabar iaitu:

• Beroleh ampunan dari Allah
• Beroleh rahmat dari Allah
• Dimasukkan Allah ke dalam golongan orang yang beroleh petunjuk (hidayah)

Namun kini, terdapat pelbagai keluhan dan jua rungutan terhadap musibah yang berlaku...namun pada masa yang sama tidak pernah terlintas pada fikiran manusia untuk renung sejenak tentang segala musibah yang berlaku... hal ini menunjukkan betapa lemahnya iman manusia dalam menkaji serta menilai setiap urusan mahupun aturan yang berlaku. Sememangnya manusia tidak pernah leka bagaimana untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang timbul...namun yang dikesali manusia sentiasa leka untuk kembali pada jalan Allah..

Mungkin inilah ujian yang diberikan oleh Allah iaitu hilangnya rasa Taat dan jua Kepatuhan dalam menghadapi aturan dan jua rencana hidup yang dirancang oleh manusia namun ianya ditentukan oleh Allah S.W.T..

Justeru itu,, bangunlah hidupkanlah jiwa yang penuh taqwa..rasa cinta yang penuh rasa kemanisan iman.. Di samping memohon doa mengharap keampunan Ilahi...
Semoga dimudahkan urusan di dunia mahupun akhirat..
Sesungguhnya daku memohan keampunan di atas segala salah dan silap...
Semoga Allah melimpahkan kefahaman bagi mereka yang menginginkan kefahaman.

No comments: